Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια για την αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής και σωματοδυσμορφικής διαταραχής: Μία μελέτη περίπτωσης

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, Θεσσαλονίκη, 2019

Έλλη Θολούλη MSc, 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, Θεσσαλονίκη, 2019

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής και σωματοδυσμορφικής διαταραχής. Στο ιστορικό των ανθρώπων με τις παραπάνω διαγνώσεις φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική σχέση με εμπειρίες κακοποίησης και τραύματος.

Επίσης, η ιδεοψυχαναγκαστική και σωματοδυσμοφοβική διαταραχή συνοδεύονται συχνά από έντονη αίσθηση ντροπής και αυτοεπίκρισης που μπορεί να παρεμποδίζουν τα άτομα να λάβουν βοήθεια ή να δεσμευτούν στη θεραπεία. Στην παρούσα μελέτη περίπτωσης ενός νεαρού άνδρα με ιστορικό τραύματος και ιδεοψυχαναγκαστική και σωματοδυσμορφική συμπτωματολογία σε υποτροπή, εφαρμόστηκε η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (ΘΕΣ) με τη γνωσιακή αναδόμηση και θεραπεία έκθεσης και παρεμπόδισης της απάντησης(ΘΕ/ΠΑ). Η διατύπωση περίπτωσης και ψυχοεκπαίδευση βασισμένη στο μοντέλο της ΘΕΣ βοήθησε τον άνδρα να κατανοήσει την επίδραση που είχε το οικογενειακό του περιβάλλον στην διαμόρφωση των φόβων του και τη λειτουργία των στρατηγικών αντιμετώπισής που ανέπτυξε μέσω των καταναγκασμών του προκειμένου να ανακτήσει την αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου σε αυτό.

Με εργαλείο τη θεραπευτική σχέση και ασκήσεις βασισμένες στη συμπόνια όπως η ανάπτυξη του “συμπονετικού εαυτού” ο άνδρας ανάπτυξε την ικανότητά του για αυτο-καταπράυνση, την αντοχή στις ιδεοληψίες σχετικά με την πρόκληση βλάβης ή απώλειας της σωματικής του δύναμης, την αντιμετώπιση του τραύματος και της έντονης ντροπής και να ακολουθήσει τη θεραπεία έκθεσης και παρεμπόδισης της απάντησης (ΘΕ/ΠΑ).

Δεδομένου ότι η παρούσα είναι μία μελέτη περίπτωσης, η αποτελεσματικότητα βάση των διεργασιών που διέπουν τη θεραπεία θα μπορούσε να μελετηθεί μελλοντικά μέσω τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της ντροπής και του ιστορικού τραύματος μέσω της θεραπείας εστιασμένης στη συμπόνια. Παρόλο που είναι σημαντικό να μελετούμε την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την ΙΨ/ΣΔΔ είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται τρόποι βελτίωσης των κοινωνικών προτύπων για τον ρόλο της εμφάνισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πολιτισμικό πλαίσιο.

Για την πλήρη παρουσίαση της μελέτης διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ