Εκπαίδευση του Συμπονετικού Νου

Share:

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι συμπονετικοί με τον εαυτό τους και τους άλλους έχουν μεγαλύτερη ευεξία, κινητοποίηση, προσέχουν την υγεία τους, αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά αρνητικά γεγονότα και βιώνουν καλύτερες προσωπικές σχέσεις.

Η συμπόνια επίσης, φαίνεται ότι δεν είναι ένα γνώρισμα της προσωπικότητάς μας αλλά μπορούμε να την καλλιεργήσουμε και έτσι να απολαύσουμε τα οφέλη της στη ζωή μας!

Όπως ακριβώς μπορούμε να μάθουμε μία ξένη γλώσσα ή να ενδυναμώσουμε το σώμα μας με κατάλληλες ασκήσεις έτσι μπορούμε να ενδυναμώσουμε την ικανότητά μας να είμαστε συμπονετικοί με τον ίδιο μας τον εαυτό και να μπορούμε να τον στηρίζουμε στις δυσκολίες όπως κάνουμε και για τους ανθρώπους που αγαπάμε.



Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλλιεργήσουμε τη συμπόνια για τον εαυτό μας και τους άλλους. H Eκπαίδευση του Συμπονετικού Νου βασίζεται στην προσέγγιση της Θεραπείας Εστιασμένης στη Συμπόνια του Professor Paul Gilbert και έχει σημαντικά οφέλη στη βελτίωση της ψυχικής υγείας στους συμμετέχοντες.

Η Εκπαίδευση του Συμπονετικού Νου αποτελεί ένα πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης και ειδικών ασκήσεων και συμβάλλει μεταξύ άλλων στη μείωση της αυτο-επίκρισης, την αύξηση της ενσυναίσθησης και της αυτοσυμπόνιας.

Η Εκπαίδευση του Συμπονετικού Νου μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της προσωπικής μας θεραπείας ή συμμετέχοντας σε μία ομάδα 8 εβδομάδων ή ενός εντατικού προγράμματος.

Στην εκπαίδευση οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για τη φύση του νου, τις λειτουργίες των συναισθημάτων και καλλιεργούν δεξιότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας όπως:

  • Η καλλιέργεια της προσοχής
  • Η επίγνωση (mindfulness)
  • Στην αναπνοή που μπορεί να υποστηρίζει το σώμα
  • Η εικονοποίηση – το να μπορούμε να φέρνουμε στη φαντασία μας νοερές εικόνες που μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση
  • Η έκφραση και η αποδοχή συμπόνιας προς τον εαυτό μας, τους άλλους και η αποδοχή συμπόνιας από τους άλλους

Μέσα από την Εκπαίδευση του Συμπονετικού Νου, μπορούμε να ανακαλύψουμε τις πολλές πλευρές που εκφράζουμε στον κόσμο και να αναπτύξουμε την πλευρά εκείνη που μπορεί να είναι πιο βοηθητική και υποστηρικτική με εμάς όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, κάνουμε λάθη ή νιώθουμε ανεπαρκείς. Αυτή την πλευρά – τον Συμπονετικό μας Εαυτό, δοκιμάζουμε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης να τον χρησιμοποιούμε για να ισορροπήσουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. θυμός, άγχος, ντροπή), να μειώσουμε την αυτοεπίκριση, να διαχειριζόμαστε καλύτερα το στρες και να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό και τους άλλους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται: σε θεραπευτές με ενδιαφέρον ή εκπαίδευση στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια για την εμβάθυνση των κλινικών τους δεξιοτήτων μέσω της βιωματικής προσωπικής εμπειρίας και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τη συμπόνια στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή ως μέσο αυτοφροντίδας, όπως σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας/ιατρούς, φροντιστές, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, γονείς και φυσικά το ευρύ κοινό.

Share: