Έλλη Θολούλη, MSc, Χαροκόπειο Πανεπιστήμειο
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας, Αθήνα 2016
Ψυχομετρία – ψυχοθεραπεία: Τώρα και αύριο, προφορική ανακοίνωση
Η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (ΘΕΣ) αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Paul Gilbert αρχικά για την αντιμετώπιση προβλημάτων ντροπής και αυτοεπίκρισης και είναι μία συνθετική θεραπευτική προσέγγιση η οποία αντλεί δεδομένα από έρευνες στην κοινωνική, αναπτυξιακή, εξελικτική ψυχολογία και νευροεπιστήμη.
Σύμφωνα με το μοντέλο της ΘΕΣ, η συμπόνια είναι ένα σύστημα κινητοποίησης που αφορά στην ευαισθησία για τον πόνο του εαυτού και των άλλων που συνοδεύεται από δέσμευση, επιθυμία και ανάληψη δράσης προκειμένου να απαλύνει ή αποτρέψει τον πόνο αυτό 2,3. Στόχος της ΘΕΣ είναι η εξισορρόπηση των διαφορετικών συστημάτων (Σχήμα 1) και η ενίσχυση της λειτουργίας του συστήματος του καθησυχασμού και της σύνδεσης, μέσω της ανάπτυξης του συμπονετικού νου (Compassionate Mind Training).
Μέσω της Θεραπείας εστιασμένης στη συμπόνια, οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναπτύσουν επίγνωση αυτών των σχέσεων και να καλλιεργήσουν ενσυναίσθηση και να συμπονέσουν τον εαυτό τους για αυτές τις διεργασίες. Η καλλιέργεια της συμπόνιας ενθαρρύνει και κινητοποιεί τους ανθρώπους να δοκιμάσουν νέες συμπεριφορές-και να μπορούν ευκολότερα να εμπλακούν με δύσκολα στάδια της θεραπείας όπως η θεραπεία έκθεσης (π.χ. στην αγοραφοβία και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες).
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το πόστερ εδώ.